Hegyesd bemutatása

 

Hegyesd település látképeA Dunántúl egyik legszebb vidékén a Tapolcai Medencében helyezkedik el Hegyesd.
A település nevét a vulkáni kúp hegyről, a “hegyes” hegyről kapta. A községet átszeli az Eger-patak, mely a régi időkben vizimalmokat hajtott, jelenleg 72 hektáros havastavat táplálja úton a Balaton felé. A környező hegyek idili környezetet biztosítanak az itt lakók és idelátogató természetbarátok számára. A meredek hegy megmászását a várromokról nyíló csodálatos kilátással jutalmazza a természet, a távol csillog a Balaton, közelebb Tapolca Városa és a környező falvak (Monostorapáti, Sáska, Zalahaláp, Tapolca-Diszel), majd a vulkáni hegyek és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szőlőhegyei, valamint a távolbanyúló hűs erdők csalogatják az idelátogatót. A környező bazalt szőlőhegyek díjnyertes borait ízlelhetik a faluban a családias hangulatú malomban létrehozott Inhoff Malom Borháznál,vagy a Monostorapáti Pinceszövetkezetnél.
Hegyesd várát a XIII. században építette az Atyusz nemzetség, majd királyi végvár.
A szomszédos Csobánc várura, Gyulaffy László párbajt vívott a vár visszeszerzésére, amely 1561-bentörök kézre került. A fegyverek fejlődésével nem tartották a stratégiailag eléggé jelentősnek a várat ahhoz, hogy újjáépítsék, így lassan birtokba veszi a természet. Egy újonnan felszínre kerülő büszkeségből eredően a helyiek és az idelátogatók támogatják a várromok helyreállítását, a hely népszerűsítését.
A községben jelenleg 178 körüli lakos él. A nyugalmas környezet miatt egyre többen népesítik újra be a falut, környékét szabadidő töltés céljából látogatják, és növekszik azoknak a fiatal családoknak a száma, akik a városból költöznek ide állandó lakosként.

 

Nagyobb térképre váltás