Vár története

Hegyesd várát a XIII. században építette az Atyuszt nemzetség, majd királyi végvár.
A  szomszédos Csobánc várura, Gyulaffy László párbajt vívott a vár visszaszerzésére, amely  1561-ben török kézre került.A fegyverek fejlődésével nem tartották stratégialilag  eléggéjelentősnek a várat ahhoz, hogy újjáépítsék, így lassan birtokba veszi a  természet.Egy újjonnan felszínre kerülő büszkeségünkből eredően a helyiek és az  idelátogatók a Hegyesdért Közalapítvánnyal karöltve támogatják a várromok  helyreállítását, a népszerűsítését.Hegyesd történelme és ismertetése.

Hegyesd Tapolcától 10 km-re lévő kisközség. Lakosainak száma eléri a 180 főt.

A település, a határában lévő 281 m magas kúp alakú kialudt vulkánról, Hegyes hegyről  kapta a nevét.
A tanúhegyen álló Hegyesdi várat 1282-ben említették meg először a  veszprémi káptalan irataiban.

Ebben az időben a Gyulaffy-család élt a várban.

A török időkben a Hegyesdi várat is támadás érte és 1561. áprilisában török kézre jutott a  vár. Azonban egy esztendőnyi török uralom után, 1562-ben visszafoglalták a várat. A nagy küzdelemben a vár erősen megrongálódott és egyre csak pusztult, nem hozták helyre. Az itt élő emberek nagy része elmenekült, a lakosság száma nagyon lecsökkent.

A XVIII. században Hegyesd és környéke az Esterházy-család birtokához tartozott.
Az  Esterházyak az 1770-es évek végén vízimalmokat építtettek és tehenészetet hoztak létre. A munkák ellátására németországi katolikus telepeseket hívtak ide. A falu egészen 1945-ig az Esterházy-család tulajdonában volt.

Hegyesd igazi kirándulóhely, tiszta levegőjével és nyugalmával ejti rabul az idelátogatókat. A faluból sárga turistajelzés mutatja az utat a várhoz, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Tapolcai-medencére. Sokan járnak ide túrázni. A természet kedvelői kellemes sétát tehetnek a környéken és megcsodálhatják a vidék növény- és állatvilágát.

A község azonban nem szűkölködik látnivalókban sem. A falu templomát 1991-ben építették fel. Az egykori várból már csak kerek tornyának alapját láthatjuk. A falu keleti határában az Eger-patak felduzzasztásával kialakított halastó látható.